Vleesvervangende produkten

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.

Vleesprodukten, kip en vis zijn zeer eiwitrijk. Het probleem met vlees is, het is niet bepaald licht verteerbaar en het heeft een hoog cholesterol en vetgehalte. Bovendien kan vlees besmet zijn met bepaalde bacteriën en op deze wijze ziektes overbrengen.

Hart- en vaatziektes en een hoog cholesterol gehalte zijn o.a. te wijten aan een overdadige vleesconsumptie.

Er zijn goede en gezonde alternatieven voorhanden, die eiwitten en andere voedingsstoffen leveren, die essentieel zijn voor de processen in het lichaam.

Soja wordt gewonnen uit sojabonen is plantaardig en levert essentiele aminozuren. Daarnaast is soja licht verteerbaar en wordt gezien als 'n cholesterol verlagend produkt. Er zijn verschillende soorten soja produkten zoals tofu, tempeh, sojamelk (voor degenen die 'n lactose allergie hebben). De Chinese keuken maakt overvloedig gebruik van soja, je vindt het in verschillende uitvoeringen in de gerechten terug.

Tofu heeft een aantal mogelijkheden, je kunt het zelfs rauw eten. De smaak is vrij neutraal. Het kan zelfs in desserts worden verwerkt. Om het meer smaak te geven, zou je het kunnen marineren. Er is zelfs gerookte tofu, en tofu waar kruiden in zijn verwerkt op de markt. Tempeh gemaakt uit gefermenteerde sojabonen is een goede vleesvervanger. Stoof het in bouillon, dan krijgt het smaak. De kooktijd is ca. 1 uur.

Spirulina is een blauw/groene alg, die meer eiwitten levert dan enig ander dierlijk of plantaardige bron. Het eiwit uit spirulina is uit 18 aminozuren samengesteld. Spirulina bezit ook andere voedingsstoffen zoals vitamine E, beta-caroteen, B-vitamines en verschillende mineralen. Het is niet voor niets, dat het als 'supervoedsel' wordt aangeduid.

Peulvruchten, zoals bonen, linzen, erwten zijn rijk aan eiwitten en voedingsstoffen. Ze zijn gezond. Peulvruchten verlagen de bloeddruk en het cholesterol gehalte.  

Seitan oftewel tarwemeel wordt ook aangeduid als 'tarwevlees', omdat het in textuur en uiterlijk veel overeenkomsten met vlees vertoont. Seitan, bevat geen vet of koolhydraten maar is rijk aan eiwitten. De Chinese keuken gebruikt het in meerdere gerechten als vleesvervanger.

Zaden en noten. Het enige probleem bij bepaalde soorten noten, dat ze nogal vet kunnen zijn.

Het voordeel van plantaardige produkten is dat ze vezelrijk zijn, vitamines en mineralen bevatten, die niet uit dierlijke eiwitten gehaald kunnen worden. En last but not least ze zijn vrij van cholesterol.

Tegenwoordig is er een grote keus aan vleesvervangende producten in de supermarkt. Omdat de vraag naar deze produkten toeneemt. Men vraagt zich steeds vaker af hoe gezond is vlees? Het probleem  soms met deze kant-en-klare vleesvervangende produkten is dat ze vol zout zitten en erg vet zijn. Bovendien brengen sommige fabrikanten produkten op de markt, die niet 100% plantaardig zijn, maar bijv. een klein deel dierlijke eiwitten daarin hebben verwerkt.

Het beste zou dan ook zijn om zelf de maaltijden de bereiden, het kost meer tijd en moeite, maar dan weet je precies hoeveel olie, zout je gebruikt.

Al met al is het passen en meten, maar het is het overwegen waard om één van bovenstaande vervangers i.p.v. vlees te gebruiken.

Gezondheid gaat boven alles en ‘baadt het niet dan schaadt het niet’!