De basisbegrippen van het koken

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.

Omdat niet iedereen op is gegroeid met een Franse chef in de keuken of een moeder/vader die de eigenaar is van een restaurant, is het zeer gemakkelijk te begrijpen dat er een aantal termen zijn die voor de normale mens niet te begrijpen zijn zonder uitleg. Daarom gaan we u in dit artikel een klein beetje wijs maken over de keukentermen die vaak worden gebruikt.

Omdat de originele keukentechnieken vaak vanuit de Franse taal afkomstig zijn, zullen we u ook uitleggen hoe u deze woorden best hoort uit te spreken om zo "Frans mogelijk" over te komen.

Keukentermen van deze week:

Aromates (Uitgesproken: A-Ro-Ma-TEE)

Aromates zijn bepaalde kruiden die gebruikt worden om de smaak van een bepaald gerecht of de geur ervan te accentueren. In Europa, America, Rusland en Australie worden vaak peper, zout, kipkruiden en andere kruiden gebruikt. In Asie wordt echter MSG (of Monosodium glutamate) gebruikt dat verboden is in de meeste delen van de wereld door de sterke werking ervan. Zo sterk dat het zelfs een product dat over de datum is kan laten smaken als een 1e klas wereldgerecht.

Blanchir (Uitgesproken: Blan-Shier)

Blanchir is een techniek die wordt gebruikt om groenten of vlees te reinigen. Het is in principe wat water aan de kook te brengen en daar vervolgens wat zout aan toe te voegen. Bacterien kunnen in deze omstandigheden (heet en zout) niet overleven en zullen vervolgens verschrokken worden.

Bouillon (Uitgesproken: Boel-Jon)

Bouillon is een vrij bekende term voor het kookvocht dat verzameld wordt na het koken van vlees of groenten. Vaak wordt er aan dit Bouillon wat water en bindmiddel toegevoegt en een aantal kruiden om een dik mensel te creëeren die wij vaak over onze aardappelen gieten.

Garniture (Uitgesproken: Gar-nie-tuu-re)

Een garniture is ook een van de termen die bijna dagelijks tegengekomen wordt en betekend simpelweg de bijgerechten die bij een hoofdgerecht geserveerd worden. Zo wordt er vaak een salade of stukjes fruit of zelfs een lekkere dip voor bij het eten als Garniture geserveerd.

Beignet (Uitgesproken: Ben-Jee)

Iets dat vaak in Frankrijk gevonden kan worden (nabij het strand vooral) is Beignet. Beignet is in feite gefrituurd beslag met een vulling die kan verschillen. Persoonlijk heb ik cashewnoten, hazelnoten en walnoten vulling gezien, maar ik heb ook al eerder gehoord van fruit vullingen.

Wij hopen dat we u voor deze week een stukje wijzer hebben kunnen maken in de Franse keuken en weten dat er nog tientallen termen zijn die we vandaag niet hebben behandeld. Maar wees niet gevreest, we zullen zo snel mogelijk bij u terug komen.