Hoe kies je een goede wijn uit?

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.

Het uitkiezen van een goede wijn heeft nogal wat voeten in aarde, maar het is niet zo moeilijk als vele mensen denken. Je hebt vrienden uitgenodigd, misschien heb je een nieuwe liefde en je hebt heerlijk gekookt. Welke wijn past nu bij je gerecht?

Het gaat erom dat de smaken en aroma's van zowel de wijn als de maaltijd bij elkaar passen, zodat het gehele proces van verorberen, de smaakpupillen strelen en je gasten overheerlijk laten genieten van het door jouw samengestelde menu rond is.

Vele mensen kiezen een wijn die ze vaak gedronken hebben en dus goed kennen. Daardoor drinken ze meestal hetzelfde. Iedereen kent de regel dat rode wijnen goed passen bij de zwaardere gerechten en witte wijnen bij de lichtere gerechten. Een algemene regel is dat de wijn bij het eten niet te zuur van smaak mag zijn, omdat dit eventueel de volgende gang zal beïnvloeden. Serveer je bijvoorbeeld alleen een hoofdgerecht dan hoef je hier geen rekening mee te houden, omdat sommige zure wijnen erg goed passen bij een avondmaal. Een tip om rode wijnen die iets te zuur zijn goed te serveren is om deze iets kouder te serveren dan gewoonlijk. Bij witte wijnen is het andersom, serveer deze iets warmer dan normaal. Een mousserende wijn drinken, voorzien van koolzuurhoudend gas (bubbeltjes- of schuimwijn - champagne!), wordt alleen gedaan als aperitief. Meestal combineren deze wijnen niet goed met maaltijden. En te zware wijn serveren maakt dat je gasten een vol gevoel krijgen waardoor ze het eten laten staan. Dat wil je natuurlijk niet!

Daar sta je dan in de supermarkt, bij het wijnrek en dan? Het beste advies luidt: draai je om en loop de winkel uit op zoek naar een kleinere winkel. Een supermarkt heeft meerdere vestigingen en daardoor kopen ze wijnen massaal in bij bedrijven die grootschalig produceren. De kleinere wijnboer die levert aan kleinere winkels doen vaak “gek”. Ze zijn inventiever in het creëren van nieuwe smaken waardoor je nogal voor een smakelijke verrassing kan komen te staan. Ze gebruiken meestal plaatselijke druiven en door hun eigengereidheid gaan ze vaak tegen de stroom in om de smaakpupillen van nieuwe ervaringen te voorzien. Eigenaren van kleinere winkels zijn dol op wijn. Het liefst drinken ze het de hele dag door, maar dat kan natuurlijk niet. ;) Deze winkels kunnen je een uitermate gedegen advies geven welke wijn het beste past bij je diner en je gasten zullen zeer verrast het vocht naar binnen laten glijden.

Winkels die grote namen als koopjes aanbieden hebben meestal geen verstand van goede wijnen. Namen als Chateauneuf, Barolo, Chablis, Medoc en Sancerre zijn nooit en te nimmer goedkoop. De waarheid zit achter het glas en op het glas zit een etiket. Volgens de Europese richtlijnen dienen de volgende zaken op het etiket aanwezig te zijn: om welke type wijn het gaat, de adresgegevens van de producent, land van oorsprong, hoeveelheid inhoud en het alcohol en volumegehalte. Hiernaast mag de producent zelf informatie verstrekken. Veelal wordt de volgende informatie toegevoegd: importeur, de gebruikte druivensoort, advies voor gebruik (bijvoorbeeld koel serveren), gewonnen prijzen en de houdbaarheid (bijvoorbeeld na openen nog twee jaar drinkbaar). De minimale houdbaarheidsdatum voor wijnen is niet verplicht. De Belgische wet geeft ook nog eens aan dat het etiket opgesteld moet zijn in de taal van de streek waar de wijn geproduceerd is.

Wil je een geheel nieuwe dimensie aan je diner geven, houd bovenstaande tips dan goed in gedachte wanneer je alles aan het voorbereiden bent. Je bent nu goed in de basis geïnformeerd en je gekozen wijn zal de maaltijd met veel smaal completeren en vergezellen. Smakelijke voorzetting!