Koken met kip

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.

Een bekende spreuk luidt: kip is het meest veelzijdige stukje vlees van Nederland. Kippenvlees is lekker, gezond en het meest gegeten gevogelte op het westerlijk halfrond. Het is heerlijk te combineren met smaakmakers, specerijen, kruiden, bevat onverzadigde vetzuren, heeft een laag vetgehalte en een hoog eiwitgehalte. Er zijn legio kipgerechten, van klassiek traditioneel tot vooraanstaande gerechten die door gerenommeerde viersterren chefkoks culinair worden klaargemaakt. Kip is een vleessoort dat nagenoeg overal bij past. Je kan het warm eten of gewoon in een salade koud.

Kipfilet prefereert meestal ten opzichte van complete kippen die met poten en al in de pan gaan. Bedenk je dan dat producenten van goedkope kipfilet extra winst maken doordat er water ingespoten wordt. Bekijk dus altijd het etiket. Staat er een E200 toevoeging op of hoger, dan weet je dat je beter naar de poelier kunt gaan dan dat je het stukje vlees in bijvoorbeeld een supermarkt koopt.
Er is nog een vervelende bijkomstigheid: kip bevat salmonella en campylobacter, twee nare bacteriën die bij mensen kunnen leiden tot zeer ernstige voedselvergiftigingen. Een stuk ongaar kip(filet) eten is dus uit den boze. Wat ook niet kan is het klaarmaken van het stuk filet waarbij de rauwe kip in aanraking is geweest met de snijplank die vervolgens gebruikt wordt voor het klaarmaken van andere ingrediënten. Wil je na het snijden van de kip groente snijden, zorg dan altijd dat de snijplank schoon is, afgewassen met heet water en een afwasmiddel. Sommige mensen beweren dat ze hun kipfilet als een biefstuk “rare” gebakken willen hebben, maar kip bereid je volledig gaar voor. Het stukje malse vlees moet echt door-en-door gebakken worden.

Er zijn vele manieren om het kipgerecht voor te bereiden. Je kan het bakken in de oven, grillen, braden of roosteren. Het is te combineren met rijst, aardappelen, pasta, geen hoofdbestandsdeel is te gek voor woorden. Je kan er soep van maken, ragout of het gebruiken in een koude maaltijdsalade. Er zijn kippenvleugels, kippenpoten, kippenkarbonade, kippenbouten, kippenborstfilet, kippendrumsticks en kippendijen. Ze voorzien allemaal in een stukje mager eiwitrijk vlees dat zeer fijn van smaak is, maar we worden ook voor een groot deel voor de gek gehouden. Feitelijk eten we geen kip, althans niet in Nederland en België. Wat we wel eten zijn vleeskuikens, omdat deze na 6 weken oud al rijp zijn voor de slacht. Gevogelte en vooral kip is niet rijk aan koolhydraten, maar wel aan eiwitten en vitamine A, B1, B2, B6, D, koper, selenium, ijzer, zink en bevatten mineralen.

De houdbaarheidsdatum is bij verpakte kipproducten erg belangrijk. Bewaar deze producten altijd in de koelkast. Rauwe kippen zijn twee dagen te bewaren en voorbereide kipproducten een dag of drie. Vlees of het nu kip is of niet dat op de barbecue heeft gelegen dienen nooit en te nimmer bewaard en opnieuw geconsumeerd te worden, want het kan leiden tot maag en darmklachten. Wil je de rauwe kip langer bewaren, vries het dan in. Het blijft tot 9 maanden goed. Een ingevroren voorbereide kip is nog goed tot een maand of drie. Vries de kip in op de dag van aanschaf. Wanneer je de kip gaat ontdooien, ontdooi het dan in de koelkast. Op het aanrecht of zoals vele mensen doen in warm water of zelfs op de verwarming maakt dat je de kip verpest.

Wil je meer informatie omtrent het koken met kip, bekijk dan eens onze kipgerechten of spreek je poelier aan. Deze heeft altijd nuttige tips om een heerlijke maaltijd voor te bereiden. Eet smakelijk!